Geschiedenis

MashriQ is opgericht in oktober 2003 te Den Haag. Een groep studenten van de Haagse Hogeschool voelde zich geroepen een zeer bijzonder concept te presenteren dat zich vandaag de dag staande weet te houden. Aanstekelijk, omdat twee jaar later in september 2005 de vereniging zich wist te vestigen in Rotterdam aan de Erasmus Universiteit. Het startschot was gegeven en sindsdien breiden we alleen maar uit. 2008 is wederom een prachtig jaar met de komst van MashriQ Amsterdam aan de Vrije Universiteit.

De oprichters hebben zich jaren ingezet voor verschillende initiatieven waarvan dit er één van groot maatschappelijk belang zal zijn. Vandaag de dag zijn zij nog steeds actief op veel gebieden en in het overkoepeld orgaan. De behoefte om te professionaliseren werd groter en in september 2008 werd het tijd dit officieel te bestempelen met MashriQ Nederland. Hedendaags zijn afgestudeerde MashriQi’s terug te vinden in ons alumni-netwerk of zij groeien door binnen de organisatie. De MashriQi van dag één zul je dus nog altijd bij ons terugvinden!

atrium

Vijf heren en één dame* waren nodig om MashriQ op te richten. Zij waren niet tevreden met het toenmalig aanbod aan studentenverenigingen. De studentenverenigingen waren te oppervlakkig of beperkten zich tot één specifieke cultuur. De oprichters, zelf moslims met verschillende ethinische achtergronden, wilden een organisatie waarin zij zich wel thuisvoelden en anderen konden ontmoeten. MashriQ geeft diepgang aan iedereen zonder af te doen aan de gezelligheid.

De eerste jaren kenmerken zich met unieke en innovatieve evenementen. Denk hierbij aan het Eid Comedy Festival, interreligieuze excursies en taalcursussen. Binnen drie jaar telde de vereniging maar liefst 300 leden en stond bekend als platform waar verschillende culturen en religies elkaar ontmoeten.

Nu, dertien jaar later, heeft MashriQ veel veranderingen ondergaan. Op dit moment zijn we alleen actief in Den Haag op o.a. de Haagse Hogeschool maar ook op Leiden Universiteit in Den Haag. Door de jaren heen is MashriQ innovatief en uniek gebleven zonder haar doelen uit het oog te verliezen. Dit heeft het een vereniging met sterke fundamenten gemaakt waar ondernemende en enthousiaste studenten zich graag voor willen inzetten.

Vanaf dag één werkt MashriQ aan een prettig en inspiratievolle omgeving voor haar leden, en dat zal ze blijven doen.

* Anny Sheikh, Adeel Mahmood, Ashraf Ashrafi, Jilani Sayed, Umar Mirza en Faisal Mirza

 

mashriq_logo

Geschiedenis van ons logo

MashriQ betekend het “Oosten” in de Arabische taal – daar waar in het westen de zon opkomt. Het oosten kenmerkt de identiteit van onze vereniging en bestuursleden. We zijn Nederlanders die een mooie achtergrond meegekregen hebben uit verre landen of hier gewoon simpelweg een passie voor hebben. We combineren deze samensmelting met het westen op unieke wijze tot een nieuwe identiteit. Namelijk, de student die perfect om kan gaan met zowel westerse als oosterse normen en waarden.

Het logo heeft de afgelopen jaren een verandering meegemaakt. In de afbeelding hierboven is te zien dat de vormen vroeger wat ronder waren met de daarbij behorende lettertype. Een aantal jaren terug waren deze vormen ook wereldstandaarden – denk maar eens aan Times New Roman bijvoorbeeld.

Vandaag de dag zijn we toe aan een frisse en simplistische look dat de tijd van nu kenmerkt. Het logo en de lettertype zijn dus stukken strakker geworden. Ook ons logo getuigd dus van een heuze generatie overgang. We gaan natuurlijk mee met de tijd dus ook ons geschiedenis zal er één van grote rijkdom worden!

visitekaart Voorkant oud